Cât a fost câştigul salarial mediu nominal net în luna decembrie 2017?!

În luna decembrie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.662 lei, cu 6,8% mai mare decât în luna noiembrie 2017.

Potrivit Institutului National de Statistica, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (9.239 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.481 de lei).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor electrice, alte activităţi industriale.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+2,9%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în învăţământ (-4,3%) „ca urmare a începerii vacanţei şcolare şi reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice”, a mai comunicat INS.

Câştigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri la numărul mediu al salariaţilor.