Casa Creanga, lasata voit in paragina

Sharing is caring!

Casa in care a functionat primul seminar teologic din tara noastra si unde s-a predat, pentru intiia oara, in limba romana, este lasata sa se prabuseasca. Statul nu are banii necesari pentru lucrari de consolidare si modernizare pentru unitatea de invatamint in care a invatat si a devenit preot marele povestitor Ion Creanga, iar de fondurile europene nu ne putem atinge. Sefii Institutului de Psihiatrie Socola, in subordinea caruia se afla cladirea, speră să obțină bani de la Ministerul Sănătății.

Institutia de invatamint in care s-a scolit povestitorul Ion Creanga, intre anii 1855 si 1858, pentru a deveni preot, zace in curtea Institutului de Psihiatrie Socola. Cladirea a fost ctitorita in anul 1803, de domnita Ruxandra, sotia domnitorului Moldovei din acea perioada, Alexandru Lapusneanu.

Cladirea, denumita si “Casa Creanga”, a ajuns o ruina. De la an de an, cladirea se prabuseste sub ochii neputiinciosi ai autoritatilor. Peretiisintcrapati si scorojiti, tavanul a cazut si ciperisul este fisurat. In urma cu trei ani, conducerea Institului de Psihiatrie Socolaa lansat o campanie de stringere de fonduri. Cei aproape 40 de mii de lei adunati s-au cheltuit pe studii de fezabilitate. In același an, ministrul Sanatatii din aceasta perioada, Dan Alexandrescu, a venit la Iasi si a promis ca va da bani pentru refacereracladirii. De atunci, nimic nu s-a schimbat, doar cladirea, patrimonial cultural, are mai multe crapaturi.  Nici de fondurile europene pentru reabilitarea si consolidarea imobilului aflat in plin proces de degradare si demolare nu ne putem atinge. Legile interzic finantarea unor astfel de proiecte. Mai exact, pentru a primi bani de la Uniunea Europeana pentru consolidare, ar trebui ca imobilul sa fie incadrat in circuit turistic, iar banii din vinzarea biletelor de intrare sa intre in visteria statului. Doar ca legile europene interzic ca in curtea unui spital de psihiatrie sa functioneze un muzeu, iar accesul populatiei sa fie liber. Managerul institutului vrea sa amenajeze un centru de reabilitare pentru minorii dependenți de telefoane și jocurile online. Ar fi nevoie de 250 de mii de lei, bani care sa fie alocați de Ministerul Sanătății.

Imobilul in care s-a scolit Ion Creanga nu poate fi demolat, iar lucrarile de consolidare ar fi mult mai constisitoaredecit refacerea proiectului de la zero, spun arhitectii.

 

 

shares