Campusul Tudor Vladimirescu se transforma. Politehnica vrea sa rezolve problema locurilor de parcare si trafic

Sharing is caring!

Primăria Municipiului Iași a aprobat solicitarea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași de a prelua în administrare cele trei drumuri care tranzitează Campusul „Tudor Vladimirescu” – Aleea Prof. Vasile Petrescu, Alea Prof. Gheorghe Alexa și Aleea Prof. Dimitrie Atanasiu.

Decizia Primăriei dă astfel undă verde pentru ca universitatea să poată moderniza zona respectivă, deblocând un proiect mai vechi de management al traficului și al parcărilor. Universitatea s-a confruntat în ultimii ani cu o problemă din ce în ce mai mare legată de traficul auto în campus – numărul de mașini a crescut, inclusiv al mașinilor din afara campusului parcate în interior pentru lungi perioade de timp, iar cei aproximativ 1.000 de studenți care vin cu mașina la Iași nu mai găsesc locuri de parcare în preajma căminelor.

Mai mult decât atât, restul de 7.000 care tranzitează zilnic campusul nu au spații dedicate pe care să le folosească, trotuare sau alei, fiindcă nu au fost amenajate locuri de parcare și sunt mașini pe tot spațiul pietonal.

„Prin decizia Consiliului Local, a Primăriei Municipiului Iași, căreia îi mulțumesc pentru multiplele și diversele susțineri ale activităților universității noastre, avem «undă verde» pentru demararea proiectului de transformare a Campusului «Tudor Vladimirescu» într-o zonă fără mașini, fără poluare, o zonă sigură. De fapt, o transformare într-un parc. Acesta este un proiect inițiat de studenți, gândit de studenți și pentru studenți. El reprezintă materializarea dorinței regretatului nostru coleg, domnul prorector Cezar Oprișan, care a ținut mult la acest proiect. Sper ca până la
finalul anului universitar următor să ne putem bucura de noua înfățișare a campusului”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității.

De aceea, printr-un proiect ce a primit deja avizele necesare de la Primărie, universitatea dorește, prin Direcția Servicii Studențești, să amenajeze zona din campus aferentă acestor străzi pentru a delimita locurile de parcare și pentru a crea mai multe astfel de locuri, cât și pentru a crea zone în care pietonii pot circula în siguranță. Mai mult decât atât, universitatea va instala un sistem de management al parcărilor compus din șapte bariere, patru de intrare și trei de ieșire, trei automate de plată, panouri informative cu locuri de parcare libere / ocupate și supraveghere video.

Accesul și tranzitul autoturismelor vor fi libere, parcarea va fi contracost, studenții vor beneficia de abonamente speciale, reduse, iar operatorii economici din zonă vor avea un număr limitat de locuri și la un tarif diferențiat de cel oferit studenților.

„Vrem să avem un campus accesibilizat, dedicat pietonilor, dar și studenților cu dizabilități, cărora le este în prezent aproape imposibil să ajungă de la cămin la facultate, neavând o alee special amenajată. Universitatea își va asuma responsabilitatea de a executa lucrările cu privire la modernizarea drumurilor, reparația lor, plombarea, dar și servicii privind deszăpezirea și curățenia. Scopul nostru pe viitor este să putem construi o parcare supraetajată în care studenții să își poată lăsa în siguranță mașinile, iar campusul să devină pur pietonal”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul DSS Iași.

Unul dintre proiectele pregătite deja de DSS este crearea unui centru civic al campusului între căminele T5-T6 și T9, T10 și T11, printr-un proiect de revitalizare urbană, care să fie pasul unei schimbări pe termen lung în campus: să fie un loc în care periodic să poată fi organizate concerte susținute de studenți în aer liber, să fie amenajată o zonă pietonală cu mobilier urban unde studenții să poată sta să studieze etc. Deja s-au început lucrările la acest parc, prin proiectul studenților Geogiana Butnariu și Ionuț Furdu cu „amfiteatrul în aer liber” finanțat prin concursul de soluții
organizat de Fundația Comunitară Iași împreună cu compania TRANSGOR LOGISTIK.

shares