Bacau | Lumea ciupercilor, deschisa publicului larg

Sharing is caring!

Daca aveti drum spre Bacau, puteti admira o expozitie cu peste 100 de specii de ciuperci comestibile si toxice. Specialistii din biologie trag si un semnal de alarma. Atentie la ciupercile pe care le consumati, dupa ce le culegeti din padurile Romaniei. Unele, desi par comestibile, va pot duce direct pe un pat de spital.

Observati, acestea pot fi confundate, pentru necunoscatori, cofundate cu ghebele. Pentru ca au coloritul acela bej, dar este o ciuperca care creste tot pe lemn, dar nu este comestibila.

Peste 100 de exemplare de ciuperci adunate din padurile din Moldova sunt expuse, in aceste zile, la Bacau, la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Vivariu. Fiecare ciuperca, otravitoare sau buna pentru consum, are cate o descriere stiintifica.

Observati, acestea pot fi confundate, pentru necunoscatori, cofundate cu ghebele. Pentru ca au coloritul acela bej, dar este o ciuperca care creste tot pe lemn, dar nu este comestibila. Aici avem, iarasi, o ciuperca albastruie, foarte frumoasa ca aspect, dar necomestibila.

Medicii ne recomanada sa fim atenti la ce ciuperci consumam. Multe specii sunt asemanatoare intre ele si pot fi usor confundate cele bune pentru mancare si cele otravitoare. Manifestarile apar, cel mai frecvnet, la cateva ore de la consum, pot aparea dureri de stomac, dureri de cap, dar pot aparea si insuficeinte hepatice sau renale.

Aici o ciuperca rara, noi am gasit-o si la Slanic Moldova, ne bucuram sa avem si ciuperci cu aspect. Aceasta are aspect de conopida. Are tepi. La fel, produce spori, se inmulteste prin spori si se gaseste pe lemn. 0744 In literatura, ea este data spre consum, dar nu este bine sa o cunsumam, ea fiind rara. Aici avem lingurita zanelor, o ciuperca mediciala care are picior si un fel de palarie, creste pe trunchiuri si a fost si ea, la randul ei, introdusa in cultura.

Expozitia “Lumea Ciupercilor” este deschisa pana duminica, inclusiv, intre orele 9 si 17. Biletul de intrare este 6 lei pentru adulti, studentii platesc 1.5 lei, iar pensionarii 2 lei.

„Au colectat peste 80 de specii de ciuperci care se regasesc in padurile noastre, sunt exemplare proaspete. Aceasta expozitie este deja o traditie pentru noi, la Vivariu. Iar publicul larg are, astfel, posibilitatea sa admire exemplare pe care, daca s-ar duce in padure sau daca ar ajunge in alte zone, in natura, poate nu le-ar remarca, specialistii stiind foarte bine biotopul in care acestea se dezvolta.”, a declarat Gabriela Gurau, manager Complexul Muzeal Bacau.

„Buretele viperei”, cum este ea cunoscuta in popor, este cea mai periculoasa ciuperca din Romania. Substanta toxica din aceasta ciuperca distruge complet ficatul la 10 zile dupa consum si provoaca decesul unei persoane perfect sanatoase. Medicii ne recomanda sa luam ciuperci doar din magazine, nu de la coltul strazii.

 

shares