21 decembrie 1989, Revoluția de la București

Sharing is caring!

Acum 29 de ani, in ziua de 21 decembrie 1989, avea loc la prânz, în Capitală,  mitingul de sprijinire a politicii duse de Nicolae Ceauşescu dar în multe oraşe din ţară, deja, la acea oră, autorităţile începeau să piardă controlul. Debutau ultimele 24 de ore în care represiunea comunistă se agăţa de putere. Avea loc ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu în faţa mulţimii şi prima zi de REVOLUŢIE în Bucureşti.

La ora 12.39 începe mitingul de sprijinire a politicii duse de Nicolae Ceauşescu. După numai un minut şi jumătate, discursul este întrerupt. Mişcări bruşte venite dinspre marginile adunării şi sunetul unor petarde au transformat manifestaţia în haos. Mulţimea a încercat să se împrăştie. O parte dintre participanţii la adunare s-a regrupat lângă hotel Intercontinental şi au început să protesteze. Ceauşescu reia discursul după trei minute de haos în care nimeni nu înţelegea de unde vin ţipetele din Piaţă.

Ultima parte a discursului include promisiuni de creşteri salariale şi cere să fie apărate, „cu toată forţa, integritatea şi independenţa Românie””,  Ultima sa luare de cuvânt s-a încheiat cu solicitarea de a fi organizate în toate întreprinderile grupe de menţinere a ordinii, de „apărare a socialismului, a tot ceea ce am realizat, a independenţei ţării. Cu toţi să acţionăm în slujba poporului, a independenţei şi socialismului”.

Oamenii care au părăsit piaţa erau panicaţi, aruncau pe jos steagurile şi pancartele cu lozinci. Foarte mulţi dintre ei s-au regrupat pe străzile învecinate Pieţei Palatului, şi au început să strige sloganuri anticomuniste şi anticeauşiste: „Jos dictatorul!”, „Moarte criminalului!”, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”, „Ceauşescu, cine eşti/ Criminal din Scorniceşti”. În cele din urmă, protestatarii au invadat centrul din Piaţa Kogălniceanu până în Piaţa Unirii, Piaţa Rosetti şi Piaţa Romană.

Între orele 13.30 şi 14.00 au fost retinute reţinute 150 de persoane, iar în faţa Hotelului Negoiu cade prin împuşcare prima victimă a Revoluţiei din Capitală. Începând cu orele 18.00, a început reprimarea propriu-zisă care a durat până la a doua zi, ora trei dimineaţa. Protestatarii au fost întâmpinaţi de soldaţi, tancuri, TAB-uri, ofiţeri ai USLA (Unitatea Specială de Lupta Antiteroristă) şi ofiţeri de Securitate îmbrăcaţi în haine civile.

Pe măsură ce se apropia miezul nopţii, dispozitivul condus de generalul Vasile Milea, ministrul Apărării Naţionale, a tras asupra mulţimii de pe clădiri, pe străzi laterale şi din tancuri. S-au înregistrat multe victime prin împuşcare, înjunghiere sau strivire de vehiculele armatei. Un vehicul blindat a intrat în mulţime în apropierea Hotelului Intercontinental. Pompierii foloseau jeturi de apă, iar miliţienii băteau şi arestau oamenii. Protestatarii au construit o baricadă în faţa Restaurantului Dunărea, rezistând până la miezul nopţii când forţee de ordine au demontat construcţia.

Răniţii şi morţii au fost transportaţi mai ales la Institutul de Medicină Legală, Spitalul de Urgenţă, Spitalul Colţea şi secţia de neurochirurgie a Spitalului Gheorghe Marinescu. Procuratura Generală şi Direcţia Sanitară au interzis autopsierea victimelor decedate. S-a dat ordinul – la fel cum s-a procedat şi cu revoluţionarii ucişi la Timişoara – de incinerare a cadavrelor, dar acest ordin nu a mai fost executat.

În urma intervenţiei forţelor de ordine, au fost ucise 50 de persoane, 462 rănite, 1.245 arestate şi transportate la penitenciarul Jilava. Nicolae şi Elena Ceauşescu au rămas în acea noapte în dormitorul special pregătit din clădirea Comitetului Central al P.C.R., pentru a fi informaţi operativ asupra desfăşurării evenimentelor şi a da indicaţii privind modul de acţiune. Cam pe la 01.00 noaptea, Vasile Milea şi Iulian Vlad l-au informat pe Nicolae Ceauşescu că zona centrală a Bucureştilor a fost degajată de manifestanţi.

Răniţii şi morţii au fost transportaţi la Institutul de Medicină Legală, Spitalul de Urgenţă, Spitalul Colţea şi secţia de neurochirurgie a Spitalului Gheorghe Marinescu. Procuratura Generală şi Direcţia Sanitară au interzis autopsierea victimelor decedate. S-a dat ordinul de incinerare a cadavrelor, ca şi în cazul victimelor de la Timişoara, dar acest ordin nu a mai fost executat.

shares