172 medicamente interzise la export timp de 6 luni pentru a evita o criza a medicamentelor

Sharing is caring!

Ministerul Sănătății a publicat o lista cu 172 de medicamente, citostatice și imunosupresoare, pentru care intenționează să interzică timp de 6 luni exportul paralel, una dintre principalele cauze ale crizelor de medicamente din România.

Decizia Ministerului Sănătății a fost luată în urma notificării venite din partea specialiștilor din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, instituția cu atribuții în monitorizarea și supravegherea pieței medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente necesare tratamentului pacienților cu cancer sau a celor care au făcut un transpalnt.

“Ca ministru nu pot să ignor aceste semnale și trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am. Este un Ordin vital, dacă putem să îl numim așa pentru a putea regla piața și reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienților noștri cu afecțiuni cronice. Nu putem să mai stăm să ne uităm cum pacienții sunt lipsiți de aceste medicamente și sunt trimiși în străinătate să le cumpere la preț dublu sau triplu. În această perioadă, am semnat 12 autorități pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care în prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practică. Pentru a pune în aplicare acest Ordin vom respecta toți pașii și procedurile interne și internaționale și vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

shares