14 ani de la prabusirea elicopterului SMURD la Iasi

Sharing is caring!

Pe data de 9 ianuarie 2006, în jurul orei 9.16, elicoperul SMURD Iaşi, un aparat de tip EC 135, aparţinând Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor, s-a prăbuşit în apropierea Aeroportului Internaţional Iași, în urma unui zbor tehnic de verificare. Procedura prevedea ca tot echipajul sa fie prezent la astfel de zboruri de incalzire.

În urma accidentului, toţi cei patru membri ai echipajului, medicul primar de medicină de urgență Liliana Puiu, asistentul medical Mioara Haută şi cei doi piloți (căpitanul comandor Mihai Valentin Stănescu şi căpitanul comandor Augustin Toma) și-au pierdut viaţa pe loc.

Ironia sortii, ambii piloti se aflau in ultima lor zi de activitate la Iasi, iar medicul Liliana Puiu facuse schimb de tura cu o colega.  În urma anchetei efectuate de autorități s-a stabilit că motivul principal care a condus la prăbuşirea aparatului l-a reprezentat vremea nefavorabilă.

Prezenţa unor curenţi de aer au provocat prăbuşirea aparatului, unul dintre cele mai noi aflate in dotarea MAI in acea perioada. În locul în care s-a prăbuşit elicopeterul SMURD, autorităţile locale ieșene au ridicat un monument în memoria celor care şi-au pierdut atunci viaţa.

shares