10 km pe jos, pana la școala

Sharing is caring!

Copiii dintr-un sat izolat din Iasi merg pe jos 10 km, in fiecare zi, ca sa ajunga la scoala. Micutii se trezesc zilnic la ora 5, pentru a nu intarzia la ore. Sa nu fie atacati de animalele salbatice, se asteapta unul pe altul si merg in grup spre unitatea de invatamant, care este la granita dintre doua judete – Iasi si Vaslui. Intre timp, de ani de zile, autoritatile locale nu sunt in stare sa rezolve problema transportului scolar pentru 12 elevi dornici sa invete carte.

Copiii de clasele V – VIII se trezesc in fiecare dimineata la ora 5, pentru a merge la scoala. Pentru ca drumul pana la acolo trece printr-o padure, scolarii se asteapta unul pe altul, in fata portilor. Elevii din satul Poiana cu Cetate, din comuna ieseana Grajduri, parcug traseul dintre Iasi si Vaslui pe jos, pentru a nu deveni analfabeti.

Parintii par sa se fi resemnat. Si ei au facut naveta intre Iasi si Vaslui ca sa invete carte, iar istoria, din nefericire, se repeta si in cazul fiilor lor.

Directorul unitatii de invatamant sustine ca din cele doua microbuze scolare pe care le are, doar unul este functional. Cel de-al doilea este stricat si nu exista bani pentru reparatii.

Gabriel Chiochiu, directorul Scolii Gimnaziale Grajduri: „Noi, momentan, avem un singur microbuz scolar functional, microbuz intins la maximum, sofer care depaseste cele 8 ore pentru care este normat. A doilea microbuz, fiind vechi de 13 ani de zile, este in service din luna decembrie, in reparatii capitale. S-au facut anumite reparatii la el, dar asteptam sa fie finalizat bugetul pentru anul 2020 si sa decidem daca ne putem permite scoaterea acestuia din service si ducerea catre ITP, respectiv sa ii facem si o asigurare valabila”.

Desi ar fi trebuit sa rezolve problema de ani de zile, primarii celor doua comune se cearta intre ei, cine sa transporte elevii de acasa la scoala si invers. Edilii  comunelor din Iasi si Vaslui invoca o incalcare a legii, daca ar deconta naveta copiilor. Mai grav este ca primarul de la Grajduri sustine ca nu a luat masuri pana acum pentru ca nimeni nu i-a cerut ajutorul.

Primar comuna Grajduri: „Nu am avut nicio solicitare, sesizare, memoriu din partea parintilor sau din partea acestor elevi privind situatia lor si prin care sa imi fi solicitat sa asiguram transportul acestor elevi”.

Florin Primar Com. Tacuta jud Vaslui: „In momentul de fata, eu nu am niciun microbuz scolar. Am facut mai multe adrese si catre Inspectoratul Scolar Vaslui si catre Prefectura Vaslui si in decembrie am fost chiar si la Minister. Nu este datoria noastra, a comenei Tacuta, a ne implica sau a transporta acesti copii la scoala din Tacuta”.

Institutia Avocatului Poporului s-a autosesizat in acest caz si a deschis o ancheta la Grajduri. Pana cand autoritatile locale nu vor gasi solutii comune pentru binele copiilor, singurii pierzanti raman elevii, care sunt nevoiti sa mearga prin frig, kilometri intregi, pentru a invata carte, pentru un viitor mai bun in propria tara.

shares